2010. április 21., szerda

About Hoax

Avagy beszélgessünk kicsit ezekről a csalásokról, úgy általában.

Előbbi bejegyzésem kapcsán - ami igazi kutatók szerint - photoshopos képsor, eszembejutott egy jónéhány becsapási módszert amikkel ügyes csalók pénzt húznak ki az emberekből.

Egy nagyon jó példa azok a szemét emailek amiket postaládánkba kapunk.
Legalábbis mi, a yahoo-s ládánkba.
Rengeteg angol nyelvű levél érkezett már amit ugye végig se olvasunk, mert rögtön gyanús, hogy egy-egy "nagykövet" hirtelen elhalálozása után senki nincs akinek átutalják a felhalmozott dollármilliót, ezért nagy szeretettel megkérnek, hogy add már oda az adataid, hogy utalják át neked azt a halom pénzt.
Persze a lényeg az adataidban van. Ha nem hallottál az "identity theft"-ről nézz utána, mielőtt az adataidat valakinek is kiadod!

Egy másik reklám azt mondja hogy micsoda szerencse, a te emailcímed nyerő lett... jelentkezz mihamarabb.
Ha jelentkezel kezdődik a jóvilág csak nem neked.
Van egy idős házaspár barátunk Angliában és a bácsinak van egy testvére aki évek óta hálójába van egy ilyen hazugságnak.
Egyszerűen nem hiszi el, hogy hazudnak neki.
Havonta beszednek tőle nem is tudom mennyi pénzt, hogy még ennyi- meg annyi kell "kezelési költségnek" hogy átutalhassák neki a nagy összeget!
Szerintem már ő adott nekik Nagy Összeget, kezelési költségnek... -értitek ugye!
Hiába mondják a szegény bácsinak, hogy ne adjon több pénzt, mert csalók akik kérik, ő azt hajtogatja, hogy "majd irigykedtek ti rám amikor megkapom a milliót".
Szegény közel van a 90-hez. Mire kell neki a millió vajon? Így elvakulhat az ember...
Persze ebben a korban a gondolkodás sem számítható be mindig...
Így legalább érthető miért virágzik ez a módszere a csalásnak. Vannak akik bekapják a horgot!

Néhány hete kaptunk egy levelet.
Eddig angolul jöttek az ilyen szemetek, és íme magyarul olvastuk a "jó hírt".
Ha még van türelmetek olvassátok el ezt a levelet.
Az eddig olvasott hibákért elnézést kérek, viszont most arra kérlek, ne nézzétek el a helyesírási hibákat, hanem derüljetek rajta. Kedvenc sorom a levél végén félkövér állapotban olvasható.

Hát nagyjából így néz ki egy automatikus számítógéppel előállított angolból magyarra fordított szöveg:

Sent: Sat, March 6, 2010 6:56:24 PM
Subject: Kedves Krisztusban,

Kedves Krisztusban,


liliancamor2@yahoo.come-mail, mint te, A jó Isten áldjon meg benneteket Jézus nevében

Szeretettel várunk Ön nevében a mi Urunk Jézus Krisztus Urunk, hogy én vagyok az asszony, Lilian Morgan Köztársaság, Kuvait, ahol voltam Mr. Steven Morgan, aki együtt dolgozott Kuvait nagykövetséget elefántcsontpart kilenc évvel halála el tt a 12 / 01/2009 . Voltunk házasok tizenegy éves gyermek nélkül. Meghalt egy rövid ideig tartott, hogy a betegség csak négy nap. Halála el tt mindketten újjászületik keresztény. Halála óta úgy döntöttem, hogy nem férjhez újra, vagy nem kap a gyermek kívül otthonom, amely ellen a Biblia.

Amikor a néhai férje élt helyezte el a dolláros összegre 2,5 00 millió dollárt az állam csatlakozott a bank Abidjan Elefántcsontpart Nyugat-Afrika. Jelenleg ez a pénz még a bankban. Nemrégiben, az orvosom azt mondta, hogy ne vegye be a következ nyolc hónapban figyelhet meg daganat okozta a problémát.

Bárki, aki zavar, a legtöbb az én utazási betegség. Ismerve az állapotom úgy döntöttem, hogy ezt az alapot adományoz, hogy egy jótékonysági szervezet, amely használni fogja ezt a pénzt, ahogy megyek mandar csatolták. Szeretnék olyan szervezet, amely használja ezt az alapot az árvaház, iskolák, templomok, özvegyek, szaporító az Isten szavát, és arra törekszenek, hogy Isten háza megmarad. A Biblia tette számunkra, hogy megértsük, hogy "áldott a kéz, amely ad".
Vettem ezt a határozatot, mert nincs olyan gyermek, aki örökölni fogja ezt a pénzt, és a férjem rokonai nem keresztény és nem akarom a férjemet er feszítéseket kell használniuk, amelyek az emberek, akik nem hisznek Istenben.

Nem akarok olyan helyzetben, amikor ezt a pénzt nem használható olyan ördögi módon. Ez az, amiért én vagyok ilyen határozat meghozatala. Nem félek a halál így tudom, hol van. Tudom, hogy én leszek a mellkasban az Úr. Az Exodus 14 v 14 azt mondja, hogy "Mr. harc az ügyemet, és én is az én magatartása a békét."

Nem kell semmilyen telefonos kommunikáció e tekintetben, mert az egészségem így jelenléte a férjem rokonai körülöttem mindig. Nem szeretném tudni, hogy ezt a fejleményt. Istennél minden lehetséges. Minél hamarabb kapja meg a választ adok a kapcsolatot a bank Abidjan Elefántcsontpart Nyugat-Afrika.
Mi is közzé egy levelet, hogy próbálja a jelenlegi kedvezményezett az alap-tól az Igazságügyi Minisztérium, Elefántcsontpart. Kívánom, és az egyház mindig rogaran számomra, mert az Úr az én pásztorom. Boldogságom az, hogy éltem az élet méltó keresztény.

Aki meg akarja szolgálni az Urat kell szolgálnia t lélekben és igazságban. Kérjük, mindig imádkozni egész életedben. Felvenni a kapcsolatot a fenti e-mail, bármilyen késlekedés meg a választ ad nekem a helyszín beszerzése másik gyülekezet e ugyanerre a célra. Kérjük, gy z djön meg róla, hogy cselekedjenek ennek megfelel en az alábbiak szerint. A vár, hogy megkapja a választ hamarosan.

Folytatás az Úr megáldotta.
tied nincs Krisztusban,
nincs Lilian Morgan.
Megjegyzés: Kérjük, válaszát az én privát e-mail (liliancamor2@yahoo.com)
Biztonsági okokból ok thanks és bizalmas

Ennyi a levél.
Ha végigolvastad gratulálok!

Timóteushoz írt első levél 9 részéből:

6
De valóban nagy nyereség az Istenfélelem, megelégedéssel;
7
Mert semmit sem hoztunk a világra, világos, hogy ki sem vihetünk semmit;
8
De ha van élelmünk és ruházatunk, elégedjünk meg vele.
9
A kik pedig meg akarnak gazdagodni, kísértetbe meg tőrbe és sok esztelen és káros kívánságba esnek, melyek az embereket veszedelembe és romlásba merítik.
10
Mert minden rossznak gyökere a pénz szerelme: mely után sóvárogván némelyek eltévelyedtek a hittől, és magokat általszegezték sok fájdalommal.
11
De te, óh Istennek embere, ezeket kerüld; hanem kövessed az igazságot, az istenfélelmet, a hitet, a szeretetet, s békességes tűrést, a szelídséget.

6 megjegyzés:

Dávid írta...

A szemét-levelezés sorát lehetne folytatni az olyanokkal is, mint "küldd tovább", mert akkor "minden továbbküldött levélért kapok egy híres cégtől néhány centet", "ezzel te is bekapcsolódsz az imaláncba", vagy "aláírást gyűjtünk".

Egyetlen módszer van ezek kiszűrésére: ne olvasd el, hanem töröld. Ha mégis elolvastad, akkor is egyetlen mozdulat engedélyezett: a törlés. :)

Anna írta...

Dávid, köszönöm a hozzászólást.
Nagyon igazad van.
Épp ezért nem is küldök tovább ilyen leveleket. Érdekességük, hogy visszaforognak néhány év után is. Ugyanaz a story.

Emese írta...

Szia Anna!
Ezekhez van még a megsérült, vagy koraszülött a gyerekem, ha tovább küldöd segítesz rajta e-mailok.Erről mi a véleményed?

Anna írta...

Emese, képzeld el, egy ilyen párhónapos agysérültes állítólag romániai szülők által indított messengerüzenetben volt egy telefonszám is.
FELHÍVTAM!
Sejtettem a választ... de a hangot azt nem... egy tizenéves válaszolt és rendesen be volt ijjedve! Sose volt kistestvére!

Altair írta...

Én még továbbmegyek. Csak a freemailes címemmel regisztrálok bárhova és onnan meg domainestől tiltom ki az ilyeneket. :o)

Azért persze egy-egy becsúszik és törlöm. De ilyen vallásos emailt még nem láttam, nagyon durva, hogy már ez se szent...

Én az ismeretterjesztő emaileket se küldöm tovább: Küldd tovább, amikor a vajgyártók fikázzák a margarint, amikor a biokajások (vagy kik) szidják az e-számokat és így tovább. Én meg értek hozzá és csak röhögök rajta. :o)

Altair írta...

Nem is ők gyűjtik, hanem emailrobotok. Ezért csak olyan címet találnak meg, ami valahol egy netes adatbázisban szerepel - védelem nélkül. Nekem éppen ezért a fejlécen levő emailcímemre jön spam (viszonylag kevés, mert új) és a freemailesre, amit nem is használok másra, csak hírlevelekre iratkozom fel vele és honlapokra regisztrálok. Azt adom meg a freeblogos kommenteknél is, mert egy időben megszaporodtak a spamjeim és ezt hozzájuk tudom kötni, mert akkoriban csak az volt új emailes történet.

A másik a hi5-s és egyéb ilyen internetes portálokra való regisztrációkor gyűjti szerintem. A hi5-s és netlogos ismerősöktől rendszeresen jön az automata levél, és nem is tudnak róla. Ezek ugyanis behúzzák az emailcímükről a mentett emailcímeket és spamelik az ismerősöket is. És csak egy kattintás, hogy továbbítsák a megszerzett listát egy spamelőnek. Egyébként 2 cent egy emailcím - valahol olvastam.

Ha megfigyeled kétszer ugyanarról a címről nem is érkezik spam, mert a fiók elkészülte után hirtelen kiküldenek mindenkinek egy-egy spamet (vagy többet) és utána soha többet nem lépnek be az adott spamküldő emailcímre. Egyrészt, hogy ne nyomozhassák le őket - mert ezután figyelik az IP-címüket, másrészt viszont azért, mert sokan kattintunk a spamgombra, miután a szolgáltatónk (gmail, freemail, t-online stb.) kitiltja a rendszeréből az adott címet és úgyse tudná használni.