2010. szeptember 20., hétfő

Egyszerűbb

leírásra hívta fel a figyelmem Iri. A mindenki nagymamája! Drága Iri, nagyon köszönöm. Az internet kész dzsungel, rengeteg információval.
Beillesztem ezt is, mert mindenképpen megfelelőbbnek tartom az előbbinél.
Forrás: INNEN.

Lisztérzékenyek diétája

A cöliákia nem gyógyítható meg véglegesen, de megfelelő diétával a lisztérzékenység miatt kialakult bélnyálkahártya-károsodás és a betegség tünetei teljesen megszűnnek.

Következzék a diéta alapelveinek gyakorlatias szemléletű összefoglalása, és a fogyasztható ételek részletes leírása. Figyelmébe ajánljuk nem csak a betegeknek, de minden családtagnak és barátnak, aki vendégül szeretné látni lisztérzékeny szeretteit.

A diéta alapelvei
A diéta célja a kórokként számon tartott fehérjének, a gluténnak - pontosabban annak alkohololdékony komponensének, a gliadinnak - a kiiktatása az étrendből. A glutén a búzában, árpában, rozsban és zabban fordul elő. Az e gabonák lisztjével gyártott ételeket akkor sem szabad fogyasztani, ha azokban csak nyomokban található meg a cöliákiások vékonybélbolyhait károsító, számukra toxikus gliadin. A diétát szigorúan egész életen át be kell tartani, mert ellenkező esetben a tünetek ismét jelentkeznek.


A helyesen betartott diéta nem okozza egyetlen tápanyag hiányát sem.


A helyes diétával a károsodott bélnyálkahártya 2-3 hónap alatt teljesen regenerálódik, aminek következtében nemcsak a tünetek szűnnek meg, de a bél nyálkahártyájának általános felszívóképessége is javul.


Ha röviden össze akarnánk foglalni a diéta lényegét, akkor azt mondhatjuk, hogy a nem fogyasztható gabonákat helyettesítjük más növényi alapanyagokkal.


A 10/1998 (VI.30) MÉM-SZEM rendelet szerint gluténmentes az az élelmiszer, amelynek előállítása, raktározása és árusítása során biztosították, hogy a búzát, árpát, rozsot vagy ezekből származó bármely élelmiszer alapanyagot (pl. keményítőt) még nyomokban sem tartalmaz. Az újabb gluténmentes termékek nevei a NÉPJÓLÉTI KÖZLÖNYBEN és az OÉTI által kiadott listákban jelennek meg.

Gabonamagvak, őrlemények és kenyerek


A búza, árpa és a rozs pehely és liszt, ill. a zabpehely fogyasztása tilos. Helyettük javasolt a kukorica, a rizs, a köles, a hajdina, a sárgaborsó és a szójaliszt, valamint a kukorica és a burgonyakeményítő. Ma már készen kaphatók gluténmentes kenyerek (Gliadinmentes kenyér, Gliadinmentes kukoricás kenyér, Barbara gluténmenets kenyér, Loprofin szeletelt kenyér), de lehetőség nyílik az otthoni kenyér és süteménykészítésre a különböző glutént nem tartalmazó kenyérporokkal (Loprofin kenyérpor, Emese kukoricás kenyérpor, Barbara gluténmentes kenyérpor, Mantler liszt stb.) és süteményporokkal (Barbara gluténmentes süteménypor). A választék bővítését szolgálják az extrudált kenyérfélék (Gluténmentes Abonett extrudált kenyér) és gabonapelyhek (Gluténmentes natúr kukoricapehely). Ezeket pontosan az OÉTI hivatalos listáján találja meg.

Tészták, sütemények, kekszek


Csak a gluténmentes listán szereplő készítmények, ill. a házilag gluténmentes alapanyagokból előállított termékek fogyaszthatók. A száraztészták közül a Loprofin spagetti, spirál tészta, Gabonatermesztési Kutató Kht. (pl: Fe-Mini fehérjeszegény száraztészta), a "Diéta" Diétás süteményeket Készítő Gmk. (pl: Barbara glzténmentes száraztészták9, Tóth Antal diétás alapanyagkészítő (Tóthék tésztája: cérnametélt, orsó) és az Egyetértés Mg. Szövetkezet (Tárkányi gluténmnetes aprótészta, eperlevél, spagetti) listán szereplő készítményei fogyaszthatók. A sütemények és a kekszek közül a Loprofin csokis és fűszeres keksz, a nápolyik fogyaszthatók. Ezen kívül a Nyugat-Pest Megyei Sütőipari Vállalat (Kukoricalisztes édes teasütemény), a Mátészalkai Sütőipari Vállalat (Gluténmentes keksz) és a "Diéta" Diétás Süteményeket Készítő Gmk. (pl: Barbara gluténmentes perec) listán szereplő készítményei fogyaszthatók.

Húsok, húsipari termékek


Hal, baromfi, sovány sertés, marha, nyúl, vad párolva, főzve, sütve, fóliában, sütőzacskóban sütve, római tálban grillezve, mikrohullámú sütőben elkészítve fogyaszthatók. A húsipari készítmények (hurka, kenőmájas, párizsi, stb.) és húskonzervek (vagdalthús, májkrém, húskrém) állománymódosítóként glutént tartalmazhatnak, ezért csak az OÉTI-listán szereplő termékek fogyaszthatók. A Pick Szeged Rt. összes terméke és a bajai Délhús Rt. listán szereplő készítményei fogyaszthatók.

Tej és tejtermékek


Az ízesítés nélküli tej, író, túró, juhtúró fogyasztható. A natúr kefir, joghurt, tejföl, tejdesszert, joghurt hab, túrókrém, ízesített joghurt csak akkor fogyasztható, ha jelölten gluténmentes, illetve, ha a gyártó cég garantálja, hogy az általa előállított termék gluténmentes. A sajtok - a holland sajtokat kivéve - szabadon fogyaszthatók.

Tojás


A tojás gluténmentes, ezért tetszés szerint (főzve, sütve) fogyasztható.

Gyümölcsök, zöldségek


Gluténmentesek, frissen fogyasztva és gyorsfagyasztva egyaránt használhatók. A gyorsfagyasztott burgonya gluténtartalmú lehet, ezért ez kivétel. A gyümölcsök közül az import zöld alma gluténtartalmú bevonatot tartalmazhat, fogyasztása tilos.

Zsiradékok


Gluténmentesek, kivéve egyes szalonnafélék. Itt is csak a listán szereplők fogyaszthatók.

Édesipari termékek és nassolnivalók


Ezek keményítőt, gabonát tartalmazhatnak, ezért csak a listán szereplő készítmények fogyaszthatók. Gluténmentes készítmények: pl. a Stollwerk termékek közül a Tibi tej és étcsokoládé, a Vadász szelet, a zselés szaloncukor, a Karamella Classic, stb.

Nassolásra javasolható gluténmentes ételek:

  • rizs- és kukoricapehely (csak, ha a csomagoláson gluténmentességet garantáló megjelölés található
  • otthon készített müzli
  • gyümölcsök
  • olajos magvak

Fűszerek és ízesítő anyagok


A zöld és száraz fűszernövények gluténmentesek. A levesporok, leveskockák, mártásporok, ételízesítők, fűszerkeverékek, fűszerkrémek, ketchup, mustár, majonéz többsége gluténtartalmú, ezért csak a gluténmentes termékek listáján szereplők közül lehet választani.

Italok, élvezeti szerek


A víz, ásványvíz, rostos és szénsavas üdítők, teák gluténmentesek, de a malátából készült pótkávé, valamint az instant kakaó és kávé fogyasztása tilos.
Az aromából és tiszta szeszből készült alkoholos italok, akárcsak a bor, a kukoricából készült sör gluténmentes, de a gabonából erjesztett italok (vodka, whisky, gabonapálinka és sör) gluténtartalmúak, ezért fogyasztásuk tilos.

Fogyókúrás porok, rostkoncentrátumok


Ezek a speciális élelmiszerek búza- vagy zabkorpát tartalmazhatnak, ezért fogyasztásuk tilos. Az étrend kiegészítő tabletták hordozó anyaga lehet gluténtartalmú, ezért csak a garantáltan gluténmentes készítmények fogyaszthatók.

Bébiételek


Az egy éves korig adható bébitápszerek és bébiételek csak akkor hozhatók forgalomba, ha garantáltan gluténmentesek, ezért ezek nyugodtan alkalmazhatók.

Konyhatechnológia


A konyhatechnológiai eljárások során is biztosítani kell a gluténmentességet. A hőbehatáson alapuló eljárások közül alkalmazható a főzés, sütés, párolás.
A sűrítés történhet rántással, hintéssel és habarással, de természetesen nem használható hozzájuk a hagyományos búzaliszt. Helyettük gluténmentes kenyérporok, rizs-, kukorica- és sárgaborsóliszt, burgonya- és kukoricakeményítő alkalmazható.
A lazítás történhet rizzsel, kukoricadarával, kukoricapehellyel, szójapehellyel és más gluténmentes termékből készült darálékkal, tojássárgával (9 hónapos kor után), tojásfehérjével (1 éves kor után), élesztővel, szódabikarbónával, Danone tejföllel.
A sütőpor gluténtartalmú lehet, alkalmazása tilos, helyette tökéletesen megfelel az egyszerű szódabikarbóna azonos mennyisége.

Javasolt ételek és italok


Reggelire és kisétkezésre javasolt italok:
Tea, citromos tea, tejes tea, csipkebogyó tea, hársfatea, tej (ízesítés nélkül), kakaó (kakaóporból), otthon készült karamellás tej, Danone kefir, Danone kefir ital, Danone Kid varázs joghurtok, Danone Vitalinea joghurtitalok, Danone Könnyű és finom joghurtitalok, natúr gyümölcslé, gyümölcsturmix (otthon készült), limonádé, paradicsom lé, sárgarépalé, túróturmix (otthon készült), szénsavmentes ásványvíz.

Reggelire és kisétkezésre javasolt ételek:


Vaj, Delma (ízesítés nélküli), Ráma, Flóra margarin, natúr tehéntúró, túrókrém: otthon ízesíthető: köménnyel, kaporral, zöldpetrezselyemmel, póréhagymával, Danone tejföllel, sajtok, sajtkrém, krémsajt, reszelt sajt, Pick felvágottak: téli szalámi, sonkaszalámi, párizsi, virsli, kenőmájas, sonkás felvágott (Délhús Rt. Baja), párizsikrém (otthon készült), főtt virsli, húspástétom, májpástétom (házi), teflonban sült rántotta, asztali gyümölcs (kivéve a zöld alma), sült gyümölcs, gyümölcssaláta, kukoricás keksz, kukoricás pogácsa, juhtúrós pogácsa, kukoricás kenyér, rizslisztes kenyér, kukorica pelyhes kenyér, kukoricalisztből készült kalács, Loprofin kenyér, Loprofin fűszeres keksz, nápolyik, csokis keksz.

Levesek:

  • Egyszerű, híg levesek: húsleves, csontleves májgaluskával, húsgombóccal, csirke és pulykaleves
  • Összetett híg levesek: csirkegulyás leves, hamisgulyás leves, zöldséges halleves, levesbetét nélkül vagy gluténmentes liszttel készítetett levesbetéttel.
  • Sűrített levesek: vegyes zöldségleves, zöldbab-, zöldborsó-, karalábé-, karfiol-, paradicsom-, köménymag-, sóska-, rizs-, burgonya- és tejszínes kukoricakrémleves
  • Gyümölcslevesek: alma-, szilva-, körte-, meggy-, őszibarack-, cseresznye-, egres-, ribiszke és vegyes gyümölcsleves
  • Levesbetétek: gluténmentes száraztészták: cérnametélt, kiskocka, nagykocka, vékonymetélt, tarhonya (Gabonatermesztési Kutató Közhasznú Társaság termékei), kagyló, orsó, rövidcső (Barbara termékek), tojás, kukoricagaluska, kukoricahúsgombóc, Loprofin vermicelli

Mártások:


Besamell vagy tejmártás, sajt-, paradicsom-, sóska- és kapormártás, gyümölcsmártások: alma-, szilva-, őszibarack-, cseresznye-, egres-, és vegyes gyümölcsmártás. A mártások elkészítése során rizs ill. kukoricalisztet vagy Loprofin lisztet, ezen kívül keményítőt (kukorica vagy burgonya) használjunk.

Főzelékek, köretek:


Sűrített főzelékek: burgonya-, paradicsomos burgonya-, paraj-, tök-, zöldbab-, zöldborsó-, karalábé-, sóska- és salátafőzelék
Angolos, lengyeles, franciás vagy párolt és csőbensült főzelékek: spárga-, zöldbab-, zöldborsó-, karfiol-, sárgarépa-, brokkoli-, kelbimbó-, karalábé-, zeller- és tökfőzelék
Burgonyából készülő köretek: sós-, zöldpetrezselymes-, vajas burgonya, burgonyapüré, burgonyahab, hagymás burgonya
Cereáliából készülő köretek: párolt rizs, zöldséges rizs, rizibizi, gombás rizs, Loprofin spagetti és spirál tészta, gluténmentes spagetti, szélesmetélt.

Saláták:


Nyers saláták: fejes saláta, paradicsomsaláta, céklasaláta, káposztasaláta, uborkasaláta, gyümölcssaláta
Főtt saláták: burgonya-, zöldborsó-, zöldbab-, cékla-, vegyes zöldség- és spárgafej saláta

Tojásételek:


Kemény- és lágy tojás, kukoricás tojáslepény (omlett), tükörtojás, rántotta

Húsételek:


Marhahúsból készült ételek: főtt marhahús, párolt szelet, vagdalt.
Borjúhúsból készült ételek: borjúbecsinált, borjúcomb sütve, borjúmáj roston, borjúsült, borjúrizottó, párolt borjúszelet, vagdalt
Sertéshúsból készült ételek: sertéssült, párolt sertésszelet, rostonsült sertésszelet, alufóliában ill. grillezett sertésszelet, tejfeles-, gombás-, zöldséges-, paradicsomos sertésszelet, sertésmáj roston, töltött sertéshús ételek: töltött tök, karalábé-, paprika-, cukkini
Szárnyasokból készült ételek: csirkebecsinált, sült csirke (sütőben, grillben, alufóliában), töltött csirke, párolt csirke, csirkerizottó, petrezselymes rizses csirke, zöldséges rizses csirke, pulykabecsinált, párolt pulykamell, gombás pulykaragu, zöldséges pulykaragu
Halakból készült ételek: főtt hal, zöldséges főtt hal, rostonsült hal, párizsi halszelet teflon serpenyőben

Tészták, édességek


Gyúrt tészták: diós-, mákos-, sajtos-, káposztás metélt (gluténmentes tésztából, Loprofin spagetti, spirál tészta
Kevert tészták: tojásos galuska, palacsinta (Loprofin liszt, kukoricaliszt, rizsliszt) Felvert tészták: Loprofin lisztből vagy kukoricalisztből készült piskóta ill. piskótatekercs
Kelt tészták: Loprofin kenyér, kukoricás kenyér, rizslisztes kenyér, kalács kukoricalisztből, rizslisztes diós-almás lepény, kukoricalisztes pizza, prósza
Omlós tészták: sajtos keksz, kukoricalisztes teasütemény, almás lepény, darált keksz, Loprofin nápolyik, fűszeres keksz, csokis keksz Pudingok, felfújtak: Fe-Mini pudingporból: vanília, málna, eper és mangó ízű, rizsfelfújt

Gyümölcskészítmények:


Asztali gyümölcsök, kompótok, befőttek, sült gyümölcsök, gyümölcssaláták, gyümölcspüré, gyümölcsturmix (házi), limonádé, kivéve: zöld alma

Tilalmak !!!!!

  • Búzaliszt és a belőle készült termékek: búzapehely, búzadara, búzacsíra, búzakorpa
  • Zabpehely, zabkorpa
  • Árpapehely, árpaliszt
  • Rozsliszt, rozspehely, rozskenyér, rozscipó
  • Húsipari készítmények, amelyek gluténtartalmúak
  • Instant kakaópor és kávé
  • Zöld alma, gyorsfagyasztott burgonya
  • Sütemények, kekszek, csokoládék, cukorkák, rágógumik, amelyek nem gluténmentesek
  • Levesporok, leveskockák, mártásporok, fűszerkrémek, mustár, majonéz, ketchup
  • Holland sajtok
  • Vodka, whisky, sör
  • Fogyókúrás porok,
  • rostkoncentrátumok

Havasi Anikó, Ipsicsné Popelyás Anna dietetikus

2 megjegyzés:

iri írta...

Kedves Anna!Orvendek hogy hasznos ez a link.Egyebet kerestem s akkor azt gondoltam hogy veletlenul leltem ra, de most mar latom hogy nem veletlen.Hat tenyleg dzsungel ez az internet, fo hogy ne tevedjunk el s vegyuk el a mi hasznos.

Altair írta...

Az egyik dietetikus szerző egyébként maga is érintett a betegségben.

És a legszörnyűbb, hogy nagyon sokan nem veszik komolyan ezt a diétát. Tanyafalván az utcában élt egy kislány, akinek a szülei alkalmi munkából tengődnek, az apa alkesz és nem tudták (akarták) megfizetni a diétát. És az utcából volt, aki sajnálta szegény beteg kislányt és sütött neki korpás sütit, mert azt biztos ehet.

A legbosszantóbb pedig az volt, hogy egy magyar női magazin oldalain egy természetgyógyász nő ajánlgatta a "fehérlisztérzékenység" diétájában a tönkölybúzát. Nem szakember nagyik meg megsüthetik a kisunokáknak a tönkölylisztes süteményt és ezzel árthatnak, meg családi sértődést okozhat, ha a szülő ellentmond a "doktornő" tanácsának, hogy mégsem eheti a gyerek. És amikor panaszlevelet írtam az újságba, maga a "doktornő" oktatott ki, hogy szerinte nem lehet összekeverni, mert ő eléírta, hogy "fehér-". Na, én nem vitatkoztam vele, megírtam a Lisztérzékenyeknek, hogy hívják fel a tagjaik figyelmét az újságra. :o) 2-3 hónap múlva állítólag már nem volt a rovat az újságban. Pontosan nem tudom, mert én ezek után egyet se vettem meg.