2010. szeptember 7., kedd

Homoktövis


szirupot kaptam Boriskától. Ezúton is nagyon szépen köszönöm, NAGYON finom volt, el is fogyott!
Nekem nagy újdonság ez a bogyó. Mifelénk nem termett, eddig nem láttam. Itt viszont sokan szedik, a városban borsos ára van - ami nem is csoda, mert elég körülményes a szedése.
Kár, hogy máris itt az iskola a nyakunkon, én is szeretnék szedni/eltenni belőle.
Semmilyen szörpnek nem volt még ilyen általános nagy sikere a családban. Még a nagyon szájhuzogató Emil is kár volt gyanusan nézegesse, mert aztán felcsillant a szeme és ragyoga mondta, hogy ez NAGYON finom. És ha valami nagyon finom Emilnek, akkor azt el kell hinni, hogy finom.
A ivólé nagyon dús, rosots is, az illata a mangóhoz hasonlítható, talán még az íze is egy kicsit.
Neki kell álljak/üljek készíteni ebből a finomságból a télre.

Beollózok még két netről koppintott ismertetőt.

Wikipediáról egy részlet a leírásból:
Feldolgozva dzsem, bor, ivólé, likőr, zselé, sőt olajtermék is készül belőle. Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, amely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese. Gyümölcslé, dzsem készíthető belőle általában más gyümölcsökből készült termékekkel vegyesen, ugyanis a homoktövis gyümölcse savas, hasonlóan a citromhoz. Gyümölcsét gyógyszeralapanyagként is hasznosítják: nehezen gyógyuló sebek, fekélyek gyógyítására.




Homoktövis
Hippophae rhamnoides

"A homoktövis gyógyászati alkalmazása az ókori Tibetbe nyúlik vissza."

Népies neve:

ezüsttövis, fűztövis, homokfa

A növény leírása:

Az ezüstfafélék (Elaeagnaceae) családjába tartozik, a tengerpartok homokdűnéin, homoktalajon, folyó- és patakhordalékon növő, kétlaki növény.

A homoktövis sarjtelepes, lombhullató, szélporozta tövises cserje vagy fa. Virágai március-áprilisban nyílnak. Termése narancssárga bogyó.

Hogyan gyűjtsük?

  • Már az ókorban felismerték, hogy a homoktövis bogyója és levele gyógyhatással rendelkezik.
  • Hazánkban is őshonos, védett növény a homoktövis, a Duna és a Dráva homoktalaján él.
Vadon növő példányainak gyűjtése tilos, mert védett. Termesztése és a szaporítóanyag beszerzése az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (http://www.orszagoszoldhatosag.gov.hu/index.php?akt_menu=78) engedélyével lehetséges.

A homoktövisnek a termését és a levelét és a magból kinyerhető zsírolaját használják gyógyászati célokra. Termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be. Dércsípetten édessé válik az amúgy kesernyés, savanykás gyümölcs.

Mi van benne?

Termése bővelkedik C-vitaminban, de megtalálható benne az A-vitamin is, továbbá tartalmaz almasavat, mannitot, zsíros olajakat, flavonoidokat.

Mire jó?

A homoktövis növeli szervezetünk saját védekezésének hatékonyságát, hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását.

Sokan használják meghűléses megbetegedéseknél.

E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól.

Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő.

A homoktövis nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális "téli gyógyszer".

Hogyan használjuk?

Tea: A leveléből készített teát meghűléses megbetegedések esetén alkalmazzák.

Gyümölcsét általában feldolgozva, szirup, lekvár, bor, ivólé, likőr, zselé formájában.

Gyógyszerek és tápszerek készítésére is használják. Kozmetikai készítmények közkedvelt alapanyaga.

Homoktövis-magolaj: Növeli a szervezet ellenálló-képességét. Napjainkban a homoktövis magolaja széles alkalmazást nyert az egészségügyben, mivel gyógyítási és megelőzési céllal egyaránt alkalmazzák belsőleg és külsőleg.

Jó tudni!

A homoktövis-magolajat nem ajánlatos használni akut epehólyag-gyulladásnál és hasnyálmirigy-megbetegedéseknél.

Ne kézzel szedjük, hanem ollóval vágjuk le termését!


6 megjegyzés:

Sz. Zita írta...

Igen, nálunk is borsós az ára. Igaz, én egyszer kóstoltam, de nem vagyok oda érte. Viszont azt tudom, mert Orvosi laborostól kaptam a szirupot, hogy nagyon jó immunerősítő. Puszi

Boriska írta...

Kedves toled Anna, hogy mindenkinek jot akarsz a Homoktovisreklamjaval,en is tapasztalatbol mondom, hogy akar szemeket ettem akar szorpot ittam vizzel, olyan energiat ad mintha megittam volna egy eros kavet. De ez a kavenal hasznosabb !!!

Anna írta...

Zita,talán az elkészítésén is sok múlik. Mert többféle módon készítik.
Ha gyógyszerként használod, akkor meg mindenképpen finomabb a társaitól annak is aki esetleg nem szereti.

Boriska, nagyon igazad van!!!
Mégegyszer köszönjük.

Salomé írta...

Nagyon finom!!!Köszi a kóstolót, Anna!:)

Tündi Daika írta...

Ugy gondolotam inkább ide irok,.... itt biztos eltudod olvasn:) Jelenleg Debrecenben vagyunk, visszakoltoztunk már junius elején. Hát igy tudtam vendégul látni Eunit és Leonát:) Titeket is szivesen látunk ha erre jártok:)

Monika írta...

Milyen sok minden elfelejtődött régről!!!
Ma egy áruházban becsomagolva voltak rozmaring ágak,igencsak borsos áron.Milyen jó,hogy nekem csak ki kell mennem a kertbe érte.:)